Η ιστορία μας

Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με την ιστορία του καφέ στην Ελλάδα και αρχίζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος γνωρίζουν και συνηθίζουν πρώτοι τον καφέ μαζί με τους Τούρκους. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη τον 17ο αιώνα και σύμφωνα με ιστορικές πηγές, υπήρχαν παραπάνω από τριακόσια καφενεία, όπου θαμώνες τους είναι κυρίως Τούρκοι. Με τον καιρό όμως, η πελατεία τους εμπλουτίζεται με Έλληνες και σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, από το 1760 η συνήθεια του καφέ μεταδίδεται από την Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.


trapezounta

Το 1870 κουβαλώντας τα μυστικά του καφέ η οικογένεια των Μουμτζή ξεκινά το μακρύ ταξίδι της. Από την Τραπεζούντα μετακομίζουν πρώτα το 1918 στη Κωνσταντινούπολη και από εκεί το 1922 στην απελευθερωμένη πλέων Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στη πλατεία εμπορίου, η Πλάζα ντι σετιέ Καλέντζος όπως την έλεγαν οι Εβραίοι (πλατεία Ολοκαυτώματος) ιδρύουν από τα πρώτα αν όχι το πρώτο οργανωμένο καφεποιείο που υπάρχει την εποχή εκείνη, με τον γνωστό μέχρι και σήμερα τίτλο ¨ΜΟΥΜ ΚΑΦΕ¨ με σήμα τον Κόκορα.


μουμ καφε παλιο

old thessaloniki

Τα πρώτα ειδικά καταστήματα για τον καφέ, τα Καφεποιεία, που μετονομάστηκαν σε Καφεκοπτεία εμφανίζονται αργότερα και ασχολούνται αποκλειστικά με την εισαγωγή, επεξεργασία και πώληση καφέ, έτοιμου προς κατανάλωση.

Το 1959, δημιουργείται η καφεμπορία ¨SANTOS EXTRA¨ με σήμα την κορώνα και διακινεί το ομώνυμο προϊόν σε πράσινο φακελάκι, με έδρα, το καφεκοπτείο, στην οδό Μαρασλή, στη Χαριλάου. Το όνομα SANTOS υπάρχει για να θυμίζει το καλύτερο και αρωματικότερο βραζιλιάνικο ακατέργαστο καφέ, το EXTRA για να υποδηλώνει την επί πλέον ειδική επεξεργασία και η Κορώνα για να δηλώνει την κατάταξη του καφέ μας, στη κορυφή της ποιότητας.

Το 1991 ο Σακάρος Στέφανος και ο Μπουρνιάς Ευστάθιος αναλαμβάνουν την καφεμπορία με ζήλο, μεράκι και πολύ σεβασμό στο προϊόν, καταφέρνοντας σε λίγα χρόνια να καθιερώσουν τον SΑΝΤΟS EXTRA σε έναν από τους καλύτερους ελληνικούς καφέδες στη βόρεια Ελλάδα.

Το 1997 μεταφέρουν το κατάστημα λιανικής, από την οδό Σόλωνος, σε ένα πιο μοντέρνο χώρο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής, στην οδό Μ. Μπότσαρη 27 στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Από τον Αύγουστο του 2009 αναλαμβάνουν και τον θρύλο του ελληνικού καφέ της Θεσσαλονίκης, τον ΜΟΥΜ ΚΑΦΕ.


μουμ καφε santos extra

Κουβαλώντας μυρουδιές, αναμνήσεις, εμπειρία, μυστικά και τόσα χρόνια ιστορίας, από το 1870, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό για μας σήμερα είναι ο καφές. Για μας δεν είναι ένα απλά εμπορικό προϊόν, αλλά μια ζωντανή ιστορία, που με σεβασμό και εκτίμηση στους διαχρονικά εκατομμύρια πελάτες μας, που τόσα χρόνια μας εμπιστεύονται - ταξιδιώτες, στρατιώτες, φοιτητές, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι - επώνυμοι και μη, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και σήμερα τη παραδοσιακή ΓΕΥΣΗ το μοναδικό ΑΡΩΜΑ και την ξεχωριστή ΠΟΙΟΤΗΤΑ του ελληνικού καφέ που εμείς τόσα χρόνια ξέρουμε και κρατάμε.