Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!

Θέλει κατάλληλο μπρίκι, θέλει καλό χαρμάνι, θέλει και μεράκι. Θέλει τέχνη ο ελληνικός καφές για να εξυψώσει τις αισθήσεις, να συνοδέψει τη μοναξιά ή τις φιλικές συζητήσεις.

Δοκιμάστε να φτιάξετε τον ελληνικό καφέ σωστά και δείτε το αποτέλεσμα!

Στην εποχή μας σπανίζει ο καλός ελληνικός καφές, ιδιαίτερα έξω στις καφετέριες. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιά λογική πολλοί τον φτιάχνουν στη μηχανή!

Αυτό δεν είναι ελληνικός καφές, αλλά... νεροζούμι! Γι' αυτό μην προτιμάτε καφετέριες που σας πασάρουν καφέ φτιαγμένο σε μηχανή. Τόσο σας σέβονται κι αυτοί, τόσο να τους προτιμήσετε κι εσείς!

Για να φτιάξουμε έναν σωστό λοιπόν καφέ, δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προμηθευτούμε τα σωστά προϊόντα και να τον κάνουμε με το σωστό τρόπο.


kafesxovoli

Αρχικά, το ιδανικότερο είναι να προμηθευτείτε μπρούτζινο μπρίκι, ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι από μέσα γανωμένο και όσο πιο μικρό γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί με καλύτερο τρόπο ο καφές.

Αν το μπρίκι σας είναι μεγάλο, τότε το καφεδάκι δεν θα βγει καλό και θα είναι χωρίς καϊμάκι.

Επίσης, αν και ο καλύτερος καφές γίνεται στη χόβολη, είναι λιγάκι δύσκολο να έχουμε τέτοιο πράγμα σπίτι μας. Οπότε προμηθευτείτε καλύτερα ένα γκαζάκι και μην προτιμήσετε το μάτι της κουζίνας σας!

Τώρα, βάλτε ένα φλιτζανάκι νερό στο μπρίκι σας (αν πρόκειται για μονό), ή δύο αν πρόκειται για διπλό ή 2 καφεδάκια. ΠΡΟΣΟΧΗ το μπρίκι να είναι καλά πλυμένο.

Το νερό να μην είναι κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό, να είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος. ΠΡΟΣΟΧΗ το νερό αν είναι δυνατόν να μη περιέχει χλώριο γιατί αλλοιώνεται η γεύση του και "κόβει" ο καφές.


kafesxovoli

Βάλτε το μπρίκι στο γκαζάκι και ανάψτε το. Όσο αυτό θα αρχίσει να ζεσταίνει το νερό, βάλτε μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη με ελληνικό καφέ (για μονό καφέ) και τη ζάχαρη που θέλετε ΠΡΟΣΟΧΗ η ζάχαρη να είναι καλής ποιότητας και διατηρημένη σε καλά κλειστό κουτί.

    Προσοχή τώρα εδώ:
  • μη βιάζεστε, ψήστε τον σε χαμηλή φωτιά.
  • ανακατέψτε καλά μόνο στην αρχή και έπειτα ενώ ψήνεται, μην ξανα-ανακατέψετε!
  • βγάλτε τον καφέ ακριβώς τότε που πρέπει: όταν πάει να κάνει την πρώτη φουσκάλα, βγάλτε τον αμέσως! Μην αφήσετε να κάνει φουσκάλα/ες.

Χτυπήστε το μπρίκι δυο φορές στο μπάγκο, έτσι το καϊμάκι απλώνετε και κάθετε παντού.

Αν πρόκειται για 2 καφέδες, σερβίρετε λίγο στο πρώτο φλιτζάνι, λίγο στο δεύτερο, λίγο ακόμα στο πρώτο, κοκ. Εναλλάξ δηλαδή μέχρι να γεμίσουν τα φλιτζάνια, κι όχι να γεμίσετε π.χ. το πρώτο και μετά να γεμίσετε το δεύτερο.

Να ξέρετε και ότι ο καφές ξεθυμαίνει. Οπότε για να τον απολαύσετε καλύτερα, φροντίστε να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται. Γ'αυτό να παίρνετε πάντοτε μικρές ποσότητες και να τον φυλάγετε σε συσκευασία ερμητικά κλειστή. Αν αφήσουμε το καφέ σε ανοιχτό σακουλάκι θα τραβήξει όλες τις μυρουδιές του ντουλαπιού από τα μπαχαρικά.

Έτσι λοιπόν θα φτιάξετε έναν καλό ελληνικό καφέ. Απλά δοκιμάστε τα παραπάνω και δεν ξέρετε, μπορεί να τον λατρέψετε μιας και ο πραγματικά καλός ελληνικός καφές, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει...


kafesxovoli